måndag 3 april 2023

Köpordrar lagda för april

Då var köpordrarna till bloggportföljen lagda för april. Börsen har ju gått lite knackigt senaste månaden men såklart hämtat sig en del lagom inför månadköpen. Hade helst velat handla för ett par veckor sedan men experimentet går ut på att handla första börsdagen varje månad. Bonava och Handelsbanken är för närvarande de enda som ligger tvåsiffrigt back i detta nu, uppdaterar portföljen när alla köp gått igenom. 

Utöver dessa affärer har vi även handlat lite på våra respektive privata konton. Jag som skriver det mesta på bloggen (vi kan kalla mig Hederlige Leffe tills vidare) återinvesterade lite utdelningar bland annat i XACT Norden Högutdelande. Det har blivit lite så att kommer jag inte på något bättre att köpa så får det bli denna. Blev även lite påfyllning i Billerud, Diös, Nobia och Skanska. 

Läste någonstans uttrycket att allt sparande som blir av är bra. Håller i stort sett med, när det gäller aktier så undviker vi dock gambling i största möjliga mån. Därför är vi till exempel aldrig med på börsintroduktioner. Det kan ju tyckas dumt men vi köper (med ytterst få undantag) uteslutande storbolagsaktier med god utdelningshistorik. Dessutom undviker vi nyemissioner. Har fått på skallen för den ståndpunkten i andra forum, men vår syn på nyemissioner är att de bara rakt ut är rop på hjälp, finns inget finare sätt att säga det som inte lindar in sanningen. Ett företag som behöver hitta på andra sätt än att göra goda affärer för att få in pengar tycker vi helt enkelt inte sköter sig bra. Som aktieägare är det en oerhörd besvikelse när bolaget man satsat på visar sig behöva tigga till sig fräscht kapital. Förutom att det per definition sker en utspädning av aktievärdet för befintliga ägare så är risken stor att en nyemission även drabbar utdelningarna negativt. Sänkta eller slopade utdelningar gillar vi inte!

Apropå det, nu full fart in i april, den för många utdelningstätaste månaden på året! 

/WB


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar