söndag 16 april 2023

Köper precis inför utdelning

figur 1. påse med pengar som kan komma från en utdelning. 

En strategi många utdelningsinvesterare har är att försöka höja utdelningarna som kommer varje månad från år till år. Eftersom både jag och sambon är mer eller mindre beroende av att stirra på utdelningsgraferna som återfinns under analys i Avanza, så har det blivit så att vi ofta köper aktier som ska dela ut nästa månad för att höja staplarna. Som bekant går aktiekurserna ned under x-dagen (alltså dagen man måste ha aktierna på kontot för att få ta del av utdelningen), med ungefär lika mycket som utdelningen ska bli. Rent tekniskt skulle man lika gärna kunna vänta till efter x-dagen med att köpa och istället få fler aktier istället för en sänkt kurs i samband med att man får tillbaka utdelning. 

För oss är det lite psykologi. Dels syns ju utdelningen i staplarna, och de pengar som vi får tillbaka direkt i utdelning kan vi placera i nästa månads utdelare istället. Så i praktiken rullar det på, nu i april köper vi aktier som delar ut i maj, sedan när maj kommer köper vi de som har utdelning i juni med hjälp av det vi fått tillbaka plus det vi skjuter till. På så vis blir det alltid högre utdelning varje månad från år till år.

Såg förresten att april blir den första månaden på Avanza för mig som kliver över 10000:- i utdelningar. Maj ser ut att sakna 1400:- i förväntad utdelning. Vore riktigt trevligt att få femsiffrigt där med, får se vad det blir kryddat med för att uppnå det lilla delmålet. Undviker helst aktier som endast har utdelning en gång per år, men samtidigt är det ju en enkel genväg att höja en specifik månad utan att det kostar skjortan. Blir lite svårare kring sommarmånaderna, framförallt juni tycker vi är extremt klurig. Speciellt om man håller sig från amerikanska aktier vilket vi helst gör nu när kronan är så svag, just för att slippa köpa in sig i en valutaförlust den dagen kronan stabiliserar sig lite. Vilket vi tror den kommer att göra. Trevligt dock med befintliga innehav och deras utdelningar i USD just nu!

   figur 2. utdrag ur bloggarens egna utdelningar för april/maj 2023

/WB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar